Català Castellano
TwitterFacebookFlickrLinkedIn

«

»

Print this Post

El mestre que va prometre el mar

Un mestre català, instal·lat per vocació i convicció a un minúscul poble empobrit de Burgos, va ser assassinat pels militars l’any 1936, només esclatar la Guerra Civil. Els seus alumnes, avui avis, encara recorden el professor que els va ensenyar a expressar les seves emocions i a ser persones lliures. El documental El Retratista, que ahir van emetre els Cinemes Girona arran de la presentació d’El Diari de l’Educació de la Fundació Periodisme Plural, explica la història d’Antoni Benaiges, el mestre que va acabar a una fossa comuna ‘per prometre el mar’.

“Amb la revolta militar del 1936, el primer q van fer els falangistes va ser anar contra l’escola, van fer una guerra contra l’escola”. Ho explicava amb rotunditat el professor emèrit i historiador de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fontana, en el col·loqui Mestres de Llibertat posterior a l’emissió del documental. Irene Balaguer, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, afegia: “una societat educada és sempre un perill per aquells que la volen dominar”.

D’esquerra a dreta, Alberto Bougleux i Sergi Bernal (El Retratista), Irene Balaguer (Rosa Sensat), Josep Fontana (historiador) i Josep Carles Rius (Fundació Periodisme Plural) Foto: Diari de l’Educació

Les dues reflexions es poden constatar en l’obra rigorosa i emotiva de Sergi Bernal i Alberto Bougleux, que rescaten de l’oblit la feina i la personalitat del mestre Benaiges. Un ferm convençut de la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels infants i l’ús de la impremta, que va crear el seu col·lega francès Célestin Freinet. Menció especial mereix l’entranyable record dels seus antics alumnes, que han perdut la joventut però mantenen intacte la tendresa i la innocència. L’estiu del 1936, després d’haver imprès un quadern titulat El mar: Visió d’uns nens que no l’han vist mai, el professor els promet portar-los del poble a Barcelona per veure el mar. Després de 75 anys de la seva mort, els alumnes conserven com un tresor la promesa del mestre, que només l’odi del feixisme l’impediria complir per sempre.

A Benaiges només el veiem en alguna fotografia perduda que van conservar els seus deixebles. Les poques que els pares dels nens no van llançar a la foguera per por que se’ls relacionés amb el mestre. El seu rostre apareix en el retrat que serveix de cartell promocional. En segon pla, envoltat de cert misticisme, cedint tot el protagonisme als seus nens. Precisament tal i com va ser el seu mestratge. Potser per això, per la falta de documents gràfics en què el veiem, un pot tancar els ulls i imaginar la figura de Benaiges reencarnada en el personatge de ‘mestre’ que protagonitza Fernando Fernán-Gómez a La lengua de las mariposas. Al cap i a la fi, Benaiges, com aquell bondadós professor que va teixir Manuel Rivas, primer, i que va portar a la pantalla José Luis Cuerda, després, és només un dels centenars de professors eliminats per la cruesa de la guerra.

En acabar l’emissió, Sergi Bernal, ideòleg del projecte, explicava com a l’agost de 2010 va anar a Bañuelos de Bureba, on avui en prou feines hi viuen 30 persones. A poca distància, un equip d’arqueòlegs i forenses treballava per a l’exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja. Allà es gesta l’embrió d’un documental que ahir va commoure a prop de 150 persones als Girona i que s’ha dut a terme gràcies a la implicació del públic. I és que els recursos per produir el film han sortit d’una campanya de verkami que va superar les previsions dels seus impulsors.

El documental és una invitació al passat però també a un debat, el de l’educació, més present que mai.  Inevitable preguntar-se quins valors imperen avui en la nostra societat. Vivim prou emparats sota conceptes com la creativitat, la empatia,  la solidaritat o la comprensió? O som esclaus d’un model de societat que es fixa més en el que tenim que en el que som? La competitivitat, l’èxit, les aparences, el triomf… Estem legislant perquè els nostres mestres puguin ensenyar a pensar lliurament els seus alumnes? La igualtat d’oportunitats a l’escola està garantida en un moment de privatització de l’ensenyament? El Retratista no fa només un homenatge a Benaiges, sinó als mestres de la República i a la nostra memòria col·lectiva. Una mirada al passat per recuperar de les cendres l’essència de l’educació.

El Retratista – trailer oficial from alberto bougleux on Vimeo.

Títol: El Retratista / Direcció, fotografia, montatge: Alberto Bougleux / Idea original: Sergi Bernal / Duració: 52′ / Any: 2012 / Més info

Permanent link to this article: http://www.jordimolina.com/el-mestre-que-va-prometre-el-mar/