Català Castellano
TwitterFacebookFlickrLinkedIn

«

»

Print this Post

Convivència o inseguretat… o crisi?

La frontera que separa els problemes de convivència i els d’inseguretat és molt prima. Ho hem vist en aquesta nova edició del diari, en què expliquem el malestar d’un important número de veïns arran de les conductes incíviques d’un grup de joves nouvinguts. Ens ho han explicat mentre que fonts de la policia, el consistori i el teixit associatiu ens desmentien qualsevol tipus d’organització delictiva al barri i ens ubicaven el conflicte en qüestions relacionades únicament amb la convivència.

En els darrers anys, no es pot dir que els mitjans de comunicació hagin contribuït a canviar la percepció de segons quins joves a la nostra societat. Moltes empreses de la comunicació busquen notícies cridaneres que confirmin un imaginari conflictiu d’activitats violentes entre bandes. Des d’aquestes pàgines volem fugir d’un periodisme alarmista i apostem per explicar la complexitat de les relacions humanes. Cal denunciar l’incivisme, vingui d’on vingui, però som prou conscients de l’estigmatització dels immigrants en què cau sovint l’opinió pública, que els exigeix demostrar cada dia que són innocents.

Fes clic per consultar el diari Zona Sec

La realitat complexa que viu el Poble-sec i la preocupació de part del veïnat ni s’ha d’exagerar ni s’ha d’amagar, al contrari. Cal diagnosticar-la correctament i posar-hi recursos. Però parlar d’inseguretat ciutadana és arriscat perquè és un terme molt carregat ideològicament. Sovint ho vinculem a uns determinats delictes, mentre que constantment veiem certa ceguera sobre la inseguretat que, per exemple, produeix l’actual marc laboral, l’especulació, els grans fraus bancaris o la corrupció.

Aquesta crisi ha estat especialment crua per a les classes populars i ha provocat competència entre col·lectius. L’actual situació és camp abonat per al reforçament dels estereotips xenòfobs. De fet, l’informe presentat recentment per SOS Racisme Catalunya alerta del creixement “d’un racisme invisibilitzat” i posa de manifest els perills del racisme institucional i com aquest està alimentant el racisme social. Una de les conclusions a les quals arriba l’estudi és l’escassa voluntat institucional per afrontar aquest fet.

Cal reforçar el diàleg entre els diferents col•lectius i prioritzar les inversions en qualitat de vida als barris. El Poble-sec pot presumir de complir amb escreix i de manera transversal la croada per la inclusió. Només així evitarem que futurs conflictes i delictes afebleixin la cohesió social del barri. Invertir en convivència és evitar el germen del populisme.

Permanent link to this article: http://www.jordimolina.com/convivencia-o-inseguretat-o-crisi/