Català Castellano
TwitterFacebookFlickrLinkedIn

«

»

Print this Post

“Can Vies està refent allò que l’administració conscientment va destrossar”

 Entrevista a Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants

Josep Maria Domingo, al Centre Social de Sants (c/ Olzinelles, 30) / Ana Inés Fernández

@molina_jordi (Barcelona) / El Centre Social de Sants, històrica associació de veïns d’aquest barri, no ha dubtat ni un moment en donar suport al col·lectiu de Can Vies, després de l’“error terrible” que va cometre l’Ajuntament, ens explica el seu president, Josep Maria Domingo,  en al·lusió a l’enderroc. Parlem amb aquest veterà activista sobre el paper de les associacions de veïns en els conflictes socials i urbans oberts a Barcelona.

Què significa Can Vies pel barri de Sants?
És un símbol de llibertat. Una part de Can Vies ha desaparegut físicament, però l’esperit segueix més viu que mai. Era un espai propietat de TMB totalment desaprofitat i aquest col·lectiu va cobrir una necessitat que hi havia al barri, com ho era construir un espai autogestionat per a joves.

Quin resum faria de les negociacions prèvies a l’enderroc?
La gent de Can Vies es comprometia a insonoritzar el local, col·lectius alternatius d’arquitectes els ajudaven. També hi havia el compromís de netejar el que embrutaven després d’alguna festa i el de vetllar perquè ningú es quedés fent xivarri al carrer. A canvi, demanaven que el desnonament s’ajornés. L’Ajuntament no ho va acceptar i va fer una contraproposta, que consistia en què ells es feien càrrec de l’edifici, la qual cosa implicava que els okupes havien de marxar i tornar un cop l’Ajuntament hagués habilitat degudament l’espai.

A partir d’aquí les negociacions s’encallen fins que el desnonament es produeix… i esclata el conflicte.
Can Vies no volia deixar l’espai fins que se’ls garantís un període de no desnonament, mentre que l’Ajuntament deia que primer havien de sortir. Ens va sorprendre molt que mentre aquest debat seguia obert es procedís al desnonament i posterior enderroc.

No deixa de ser sorprenent que després d’haver fet fora el col·lectiu i derruït mig edifici, ara se’ls deixi tornar…
És una contradicció terrible. L’Ajuntament ha comès un error horrorós. I no saben com arreglar-ho, estan desconcertats.

Ara la situació ha tornat a la normalitat, gràcies, en part, al paper del teixit veïnal del barri, majoritàriament solidaritzat amb Can Vies.
Es tractava de baixar el soufflé. El col·lectiu de Can Vies està refent allò que l’administració conscientment ha destrossat. Els quatre punts que va fixar el Centre Social per desencallar el conflicte, juntament amb la FAVB i l’Ajuntament, s’han complert. Es va aturar l’enderroc, es va permetre l’entrada de la gent de Can Vies, s’ha fet una comissió mixta per avaluar els danys i, finalment, s’han acabat els aldarulls i retirat el cordó policial. Tot això ha passat, per tant, a efectes pràctics, Sants està recuperant Can Vies.

L’edifici és segur?
Hi ha un informe tècnic en què hi han participat arquitectures municipals d’Hàbitat Urbà i altres col·lectius, com els arquitectes de LaCol, que així ho acredita.

L’Ajuntament sosté, però, que l’edifici, en un any, haurà d’enderrocar-se definitivament.
El regidor Jordi Martí i l’alcalde Trias no han dit la veritat absoluta. Una part de l’edifici no és zona verda, sinó zona edificable. I, si volen fer-lo tot zona verda, s’ha de modificar el PGM. I això no és cosa d’un dia.

Calia fer efectiu l’enderroc tenint en compte la simbologia d’aquest edifici?
TMB hagués pogut esperar cinc anys més. Va faltar manca de previsió per part de l’Ajuntament, malgrat que nosaltres vam insistir molt en què es podia generar un greu problema d’ordre públic si tiraven endavant. No ens van fer cas.

Són igual de lamentables les imatges de la furgoneta cremant de TV3, com la de les agressions policials a La Directa”

Quina valoració fa dels aldarulls.
Molts periodistes m’han intentat treure la condemna de la boca, però són igual de lamentables les imatges de la furgoneta cremant de TV3, com la de les agressions policials a La Directa. A Sants hi va haver una gran manifestació pacífica de suport a Can Vies, i només quan va acabar van sortir els de sempre a fer merder. Nosaltres no estarem mai d’acord que hi hagi violència, però la condemnem tota.

Si depengués del Centre Social de Sants, es demanarien dimissions?
Hem demanat responsabilitats polítiques, però la decisió suposo que no ha sortit només del regidor.

Creu que la Barcelona social està en risc?
No ens agrada que la millora de la ciutat passi pel turisme a costa de que uns pocs s’enriqueixin i molts s’empobreixin. La visió alternativa de la ciutat s’emmarca en la desobediència civil, dins de l’Ajuntament mai ha estat una alternativa real. Des dels Jocs Olímpics, tenim una Barcelona d’aparador.

No totes les associacions de veïns d’arrel tradicional estan abordant els conflictes dels seus barris amb la mateixa convicció que Centre Social de Sants.
És que hi ha moltes associacions de veïns i agrupacions d’entitats que estan polititzades. Nosaltres fem política, però per no haver de dependre de la política.

Permanent link to this article: http://www.jordimolina.com/can-vies-esta-refent-allo-que-ladministracio-conscientment-ha-destrossat/